Never Perfect

Disclaimer


Choose One icon above . Thankyou ^^

Entries About Link Its Me

Tagboard




Music Player

 

Credits

Basecode by: Aina Syaza
Editor: Amel Jasmeen
Owner: HanieHawa
Others:   
Title ⇨ Oppa Gangnam Style :)
Assalamualaikum . Title Harini Pelik Sikit Kan ? Oppa Gangnam Style :) Hahahaha .
Amat haruu :P

Korang Dah tengok Belom Video Dia ? Kelakar Bukan ?? Bagi Yang belum Tengok , Tekan SINI ! Okay , Sekarang Ni Pun Banyak Isu Yang Gangnam Style Ni Haram :? ? Okay , Jom Bace Sedikit Sebanyak Penjelasan Dibawah Ni :) CopyPaste Je ,


Maksud Gangnam Style- Oppa Gangnam Style, PSY. Serius info Gangnam Style. Gangnam style yang menjadi fenomena di seluruh dunia. Terutama yang sering “melepak” di YouTube atau penggemar K-Pop.Kini, Gangnam Style sudah ditonton lebih dari 50 juta kali. Ramai yang membuat video klip meniru Gangnam Stye bahkan ada juga selebriti pun meniru gaya lagu ini. Lagu ini nampaknya bakal atau sudah menyamai kedudukan lagu Part Rock Anthem yang dibawakan oleh LMFAO. Peminat lagu ini ingat sangat dengan melodinya, walaupun tidak semua orang mengetahui maksud disebalik lagu berbahasa Korea Selatan tersebut.

Apa yang menarik dari video ini? Boleh dikatakan – semuanya. Bermula dari tarian kuda yang aneh tapi menarik, hingga muzik yang begitu mudah mengalir ke dalam telinga – walaupun sebahagian besar orang tidak mengerti maksud liriknya. Tapi tahukah kamu, bahawa dibalik semua itu, Gangnam Style ternyata diciptakan di atas sebuah isu yang sensitif?

Psy atau Psycho bukanlah penyanyi baru. Kariernya sudah dimulakan semenjak penyanyi kelahiran tahun 1973 ini melahirkan album pertamanya pada tahun 2001. Karya pertama pemuda bekas pelajar Boston Univeristy ini tidak bernasib kerana Psy dijatuhkan hukuman denda setelah album pertamanya, ‘PSY From The Psycho World!’, diaktankan mengandungi kandungan tidaksesuai untuk anak di bawah umur. Begitu juga dengan nasib album kedua, dibanned, dengan alasan yang sama dengan alasan yang sebelumnya. Album yang dimaksud, ‘Ssa2′juga dikatakan mengandung lirik yang tidak sesuai untuk orang berusia di bawah 18 tahun. Setelah berulang kali melahirkan album, barulah pada album yang terakhir beliau, ‘PSY6?’, nama Psy menjadi begitu terkenal di seluruh dunia. Dia telah menjadi penyanyi solo Korea Selatan palig berjaya menembusi pasaran Amerika.

gangnam style

Apa sebenarnya maksud lagu Gangnam Style?

Seperti yang kita ketahui, Korea Selatan adalah negara Asia dengan tingkat pertumbuhan ekonomi yang cepat dan tinggi. Peningkatan standard hidup ini tidakhanya mempengaruhi gaya hidup sebagian penduduknya. Sebahagian dari mereka akan mula menghabiskan wang yang mereka dapat untuk berburu kesenangan dan barang-barang mewah. Dan di Korea Selatan, tidak ada tempat lain yang diniliai dapat menyamai kemewahan daerah Gangnam, daerah yang menjadi simbol kesejahteraan dan kemehawan di negara itu.

Ketika ekonomi naik, daya beli masyarakat juga meningkat. Namun tidaksemua orang dapat ikut menikmati kesejahteraan tersebut. Sehingga ketika gaya hidup semakin mewah, orang-orang yang tidak beruntung pula sebahagian terperangkap dalam kehidupan gali lubang, tutup lubang. Mereka adalah orang-orang yang tidak ingin status sosial mereka ‘dipandang rendah’. Dan sayangnya, tradisi tidak sihat ini menjadi trend di negara ginseng tersebut. Buktinya, peningkatan pengambilan kredit penduduk Korea selatan melambung begitu tinggi, bahkan lebih tinggi dibandingkan Amerika sebelum krisis.

Di Korea Selatan, ada sebuah lawak mengenai ‘wanita kicap masin’ atau Doenjangnyeo. Istilah ini diperuntukan untuk wanita yang rela memakan mee segera murah tetapi selalu menikmati kopi mahal seperti Starbucks yang berharga berkali-kali ganda lebih mahal. Maksudnya, wanita-wanita ini hanya mahu mengeluarkan sedikit wang untuk keperluan asas namun berani membayar mahal untuk keperluan tambahan, contohnya meminum kopi.
Oleh kerana ramai orang yang sudah ‘menjangkit’ oleh trend ini, kedai kopi menjadi popular dimana-mana, terutama di daerah elit seperti Gangnam. Hubungannya dengan lagu Gangnam Style? Ya, lagu ini diciptakan sebagai sindiran untuk gaya kehidupan tersebut.
Lirik Lagu Gangnam Style
lirik Gangnam Style


Sumber : Sabahan Troll :)


Older Post | Newer Post