Never Perfect

Disclaimer


Choose One icon above . Thankyou ^^

Entries About Link Its Me

Tagboard




Music Player

 

Credits

Basecode by: Aina Syaza
Editor: Amel Jasmeen
Owner: HanieHawa
Others:   
Tuto -Shoutbox Tersembunyi
Assalamualaikum . Ada 2 Orang Yg Tanya Cemane Nak Buat Tu . . Hanie Pon Ada Belajar Dulu . . Tapi Ini Khas Untuk Yang Tak Guna Blogskin Lah . . Nk Tau Cara Die ? Nah Bace Ni . .


Sekian lama saya tertanya-tanya macam ne orang buat pasang shout box tersembunyi akhirnyer saya terjumpa di blog http://teknikbuatblog.blogspot.com saya suka sangat blog nie...blog yang boleh buat saya stay lama la...saya nak kongsi dengan korang cara nakbuat shoutbox nie...korang mesti tercari-cari juga kan macam Saye...


1. Copy code kat link bawah ni.
http://aizuddin.com/file/code%20cara%20untuk%20sembunyikan%20shoutbox.txt
2. Kemudian pergi ke Design  > Page elements > Add A Gadget >  Pilih HTML/Javascript

3. Paste code yg dah di copy tadi ,

4. Dalam code tadi cari dan tukar perkataan "MASUKKAN CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI" dengan code shoutbox atau chat box korang

5. Save

Note : Kedudukan widget ni boleh diubah, contoh:
  1. Kalau nak atas kan sedikit atau turunkan sedikit kedudukan shoutbox / chatbox tu cari dan ubah bahagian ni:
    top:50px;
  2. Kalau nak besar kan sedikit atau kecil kan sedikit shoutbox / chatbox tu cari dan ubah bahagian ni:
    width:30px;
  3. Kalau nak tinggi kan sedikit atau pendek kan sedikit kedudukan shoutbox / chatbox tu cari dan ubah bahagian ni:
    height:100px;
  4. Kalau nak tukar tabs kat bawah nih ngan gambar korang ( saiz image 30 x 100 pixel atau yg bersesuaian)
    cari code kat bawah ni dan ubah URL image yg berwarna merah tu:
    background:url('http://3.bp.blogspot.com/
    _LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png')
    no-repeat;
  5. Kalau nak tukar warna background atau warna border cari dan ubah bahagian ni:
    border:2px solid #666666;
    background:#F5F5F5;

Okey la tu saje, Tak Paham ? Pergi SINI . Thanks You And Credit Me ! Follow Me !


Older Post | Newer Post